Fotografie: schoolfoto basisschool

25 augustus 2017
 Categorie├źn: Fotografie, Blog

Delen

De schoolfoto van de basisschool is misschien wel de bekendste (portret)foto, die we kennen. Een gebeurtenis die al jaren oud is. Netje gekleed naar school toe om uiteindelijk in een stoel naar 'het vogeltje te lachen'  Alleen. Of als er broertjes en zusjes in het spel zijn, dan ook nog samen. Om aan het einde van de middag met de hele klas voor de camera te mogen. Het levert niet alleen leuke beelden op, maar zorgen op de langere termijn ook voor herinneringen. Niet vreemd dus dat de ouderwetse schoolfoto het nog altijd wint van de digitale wereld.


Wees creatief met de schoolfoto's

De laatste jaren is er aan de opzet van schoolfoto's weinig meer verandert. Juist dat geeft je de ruimte om er creatief mee om te gaan. Zelf zal je het misschien, als ouder, niet direct zien, maar je kind verandert door de jaren heen. Een collage van alle foto's, die juist in de opzet hetzelfde zijn, geeft een goed beeld van die veranderingen. Doorloop je de gehele basisschoolperiode dan krijg je een breed beeld van een tijd, die toch al zo snel voorbij gaat.  Echter, ook als je niet jaarlijks de schoolfoto's afneemt, zijn er leuke dingen met de foto's te doen. Al blijft de foto op het dressoir altijd leuk.


De klassenfoto

Naast de portretfoto, die eender zijn met de pasfoto's, is er ook de welbekende klassenfoto. Net als bij de portretfoto's is er in zo'n klassenfoto ook verandering zichtbaar. Immers, niet alleen jouw kind verandert. Zijn klasgenoten ook en juist die klasgenoten raken, naar mate de jaren verstrijken, in de vergetelheid. Je vergeet namen, waarvan je dacht dat je ze nooit vergeten zou. Heb je een klassenfoto in bezit, plak dan een apart briefje op de achterzijde van de foto, met daarop de naam en achternaam.  Kom je de foto, jaren later weer tegen, dan zijn de namen weer terug te lezen.


Schoolfoto basisschool blijft leuk en de moeite waard

Vroeger had je de schoolfoto's waarin een gehele klas, stijf in hun bank zat. Een glimlach was er niet te zien. Daarna mocht het allemaal losser en dat beeld is er dus nog steeds.  hoe we het ook wenden of keren. Het blijft een jaarlijks moment om naar uit te kijken, bovendien zijn de pasfoto's, die veelal in het pakket zitten, precies datgene wat de oma's in hun portemonnee willen hebben. Wat overblijft wordt dikwijls gebruikt in vriendenboekjes en jaarabonnementen.  Je mag dus concluderen dat de schoolfoto basisschool populair blijft, misschien wel door zijn eenvoud.

Tip: Foto Koch voor een professionele schoolfotograaf.